Grevelingen, exclusieve winterduik

Terwijl de recreatieve mooiweer duikers bij de kachel zitten strijken de diehards duikers neer in de Grevelingen. Brilduikers, geoorde fuut, zaagbekken en grote groepen dodaars duiken naar vis in het grootste zoutwatermeer van Europa.geelsnavel 1

De professionele vogeltellers die 1x per maand met de boot van Staatsbosbosbeheer de Grevelingen uitkammen op watervogels keken bij de februaritelling verrast op. Mark Hoeksteijn zag in zijn ooghoek aan de zuidoostkant van het meer een wel heel erg grote duikersoort. “Dat kan niet anders dan de geelsnavelduiker zijn”. Zeer bijzonder als waarneming in Nederland. Laatste waarneming was in 2010 aan de Noordzeekust. Deze Noordelijke soort laat zich echter zelden zien.

Er zijn exemplaren die tot wel een meter lang kunnen worden. Geen kleintje dus. De watervogel tellers van de landgroep werden op de hoogte gesteld. En bevestigden de correcte determinatie. Vrijwilliger en voormalig Boswachter bij Staatsbosbeheer Rene’van Loo kon het nog jonge dier vastleggen op foto. Niet alleen uniek voor de Grevelingen, maar voor heel Nederland. De geelsnavelduiker zal de komende dagen nog wel genieten van de gastvrijheid en voedselrijkdom van de Grevelingen. Een mooie reden om weer eens over de dijk te kijken. Waar? Vandaag over de dijk tussen Bruinisse en Sirjansland. Morgen? U mag het zeggen. Ziet u een concentratie mensen op een dijk dan is de kans groot dat daar de voorstelling van de duik show is begonnen. Heb geduld bij het zoeken , want het dier heeft een lange adem.

Dit bericht werd geplaatst in Boswachter William van der Hulle. Bookmark de permalink .

Een reactie op Grevelingen, exclusieve winterduik

  1. Pingback: Rare yellow-billed loon in the Netherlands | Dear Kitty. Some blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s